Minimaal invasieve spatader behandeling

Een spatader behandelen kan op verschillende manieren, vaak kiezen we voor de ingreep met de minste risico’s en het minste littekens, dit om een zo goed mogelijk esthetisch resultaat te bekomen. Wij vinden het belangrijk de meest gepaste behandeling te kiezen op maat van de patiënt. Niet zelden kiezen we voor een combinatie van technieken om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen.

Radiofrequente ablatio (VNUS)

Door warmtegeleiding wordt de wand van de Vena Saphena Magna of Parva tot 120°C opgewarmd. Op deze manier ontstaat een thermische reactie waardoor de ader samentrekt en vervolgens verder krimpt over de periode van weken tot maanden. Tijdens deze ingreep wordt er koud fysiologisch water gecombineerd met een locaal verdovingsmiddel ingespoten rond de V. Saphena Magna of Parva, om omliggende weefsels te beschermen van deze warmte.

radiofrequente alatio

Laser ablatio

Bij deze techniek wordt er net zoals bij de radiofrequente ablatio (VNUS) gebruik gemaakt door warmte. Deze warmte wordt door een laser toegebracht aan de wand van de spatader. Op deze manier ontstaat een photo-thermisch effect die leidt tot een samentrekking en verdere krimping van de ader over weken tot maanden. Ook bij deze techniek wwordt er koud fysiologisch water gecombineerd met een locaal verdovingsmiddel ingespoten rond de V. Saphena Magna of Parva, om omliggende weefsels te beschermen.

Venaseal procedure

Venaseal is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van Cyanoacrylaatlijm (speciaal ontworpen weefsellijm) om de spatader dicht te lijmen. Door deze ader dicht te lijmen kan de insufficiëntie vanuit de lies zich niet meer verder zetten in de zichtbare spataderen. Hierdoor vallen deze plat waardoor de klachten (zowel esthetisch als functioneel) verdwijnen.
Deze techniek is veilig en eenvoudig te verrichten onder echogeleide net zoals een klassieke endoveneuze ablatio of Laser ablatio. Er is internationaal reeds enkele jaren ervaring mee op meerdere duizenden patiënten, doch dit is één van de meest recente technieken.

Foamsclerose

In gevallen waarbij er reeds eerder een spataderbehandeling gebeurede, kan het zijn dat de rechtlijnige V. Saphena Magna of Parva niet meer aanwezig is. Als er dan nieuwe spataders ontstaan kan het zijn dat deze direct uit de lies of knieholte vertrekken. Hierdoor kan het voorkomen dat een nieuwe radiofrequente ablatio of laser ablatio niet meer mogelijk is. Een open ingreep in de lies of knieholte is altijd een optie, maar er kan ook gekozen worden voor foamsclerose in de lies. Hierbij wordt een product ingespoten die de ader gaat irriteren waardoor een onsteking volgt met verteren van de spatader. Het product om deze aders te behandelen is het zelfde wat gebruikt wordt voor sclerotherapie (doodspuiten van spider adertjes / blauwe vlekken).